Az esküvői desszert ma már messze túlmutat az ünnepi tortán. A desszertek ma már nem csupán finom befejezései a vacsorának, hanem valódi élménypontok az esküvőkön. A párok egyre kreatívabbak, amikor az édességekről van szó – legyen szó látványról, ízről vagy diétás szempontokról. A vendégek pedig imádják! Egy jól összeállított desszertasztal ma már a dekoráció része, fotópont, élményzóna és gasztro-csúcspont is egyben.A 2024-es évben a desszertasztal már kulcsszerepet kapott – látványos, változatos, személyre szabott volt. Most pedig itt a 2025-ös év, új trendekkel, tudatosabb választásokkal és még több egyediséggel!

2024-es trendek és szokások
A 2022-es évek végétől robbanásszerűen megnőtt az igény a speciális étrendekre is. A 2024-es esküvőkön alapelvárás, hogy legyen gluténmentes, vegán, vagy épp cukormentes opció. Jó hír, hogy ma már ezek az édességek semmiben sem maradnak el látványban vagy ízben.
- Minidesszertek minden mennyiségben – cake pop-ok, tiramisu poharak, sajttorta-falatkák
- Macaron tornyok pasztellszínekben
- Vegán, glutén- és cukormentes opciók alapelvárásként
- Tematikus pultok – olasz, francia vagy magyar stílusban
- Vintage tálalás, kristályállvány, virágdíszek
- Házias ízek újragondolva – például modern bejgli- vagy gesztenyés mousse
A 2025-ös trendek
Ha a páros kötődik egy országhoz, kultúrához vagy ízvilághoz, érdemes azt megjeleníteni a desszertasztalon is.
Például:
- Olasz pult – cannoli, panna cotta, tiramisu
- Francia sarok – éclair, tartelette, macaron
- Magyar klasszikusok újragondolva – mini Rákóczi túrós, bejgli pohárkrém, gesztenyepüré-mousse
Hoztunk pár tippet, amikkel ti is biztosan különlegesebbé tehetitek a desszert élményt esküvőtökön:

1. Személyes történetek az édességekben
Az idei év slágere a személyre szabott sütemény: családi receptek újragondolva, például nagymama almáspitéje mini változatban, vagy a pár kedvenc közös sütije kreatívan tálalva.
2. Minimalizmus és természetesség
A letisztult, skandináv stílusú desszertasztalok egyre népszerűbbek: natúr színek, fa tálalók, növényi alapú krémek, szárított virágdíszítés. Előtérbe kerülnek a szezonális alapanyagok és a fenntarthatóság.
3. Mentesből gourmet
Míg 2024-ben a mentes édességek „kötelező opciók” voltak, 2025-ben már kiemelt helyet kapnak, sőt: sokszor ezek a legkreatívabbak! A vendégek sokszor nem is tudják, hogy épp vegán vagy cukormentes desszertet kóstolnak.
4. Interaktív desszertélmény
2025-ben megjelennek az interaktív elemek: saját magad díszítheted a fánkodat, választhatsz öntetet a mini palacsintádra, vagy egy mini crème brûlée pultnál kérhetsz karamellizálást élőben.
5. Egyre népszerűbb: desszert helyett fagyipult vagy jeges nyalánkság
Főként nyári esküvőkön, egyre több a hűsítő alternatíva: kézműves jégkrém, sorbet, fagyitorta vagy popsicle-pult.
Hogyan kalkulálj a desszertekkel? Tippek a tervezéshez
✅ Torta mennyisége
Általános szabály: 1 szelet/fővel érdemes kalkulálni, de ha sok más édesség is lesz (desszertasztal, candy bar, fánkfal), akkor elég 0,6–0,8 szelet/fő is. Egy 100 fős esküvőn ez kb. 60–80 szelet tortát jelenthet.
✅ Torták ára (2024–2025)
Egy különleges design torta (emeletes, díszített, egyedi ízesítésű) ára 2024-ben átlagosan 2.500–4.500 Ft/szelet között mozgott, a prémium kategóriás torták pedig akár 5.000 Ft/szelet felett is lehetnek.
Várhatóan 2025-ben is hasonló, enyhén emelkedő árakkal számolhatunk, főleg a minőségi alapanyagok miatt.
✅ Érzékenységek és mentes opciók
Ha sok vendég gluténmentes, laktózmentes vagy vegán étrendet követ, érdemes legalább 10–15%-ban mentes süteményekkel is készülni – ezek ára jellemzően 20–30%-kal magasabb a hagyományosnál.
✅ Praktikus tanácsok
Mindig rendelj tálaláshoz illő tortaállványt, és gondolj a hűtési lehetőségre is a helyszínen.
A desszertasztalnál legyenek jelölések az allergénekre.
Ne csak a látványra menj, fontos, hogy ha van rá lehetőség kóstolj mielőtt döntesz.
Mire érdemes tehát figyelni?
2024-ben a sokszínűség, a látvány és a mentes lehetőségek voltak középpontban, míg 2025-ben a személyesség, a fenntarthatóság és a minimalista luxus kerül fókuszba – és a desszert élményként jelenik meg, nem csak desszertként.